Contact Info
198 West 21th Street, Suite 721
New York, NY 10010
youremail@yourdomain.com
+88 (0) 101 0000 000
Follow Us

Handschoenen en mondkapjes terreur

‘Afstand houden en handen wassen, handen wassen, handen wassen!’ is nog steeds de allersterkste aanbeveling om niet besmet te worden door het Covid-19 virus.

Soms is die afstand, geadviseerd op 1,50 m, niet of nauwelijks haalbaar en gaan we over tot maatregelen die helaas een zeer geringe bescherming bieden tegen besmetting.

Zo stapte ik als klant een delicatessenwinkel binnen om iets lekkers te kopen.

Ik was bezoeker 3 van 3 en moest even wachten tot dat bezoekers 1 en 2 hun aankopen hadden afgerond.
Met belangstelling sloeg ik het bedienend personeel gade. Zij waren gekleed in keurige bedrijfskleding en droegen blauwe nitril(?) handschoenen. Die gaven hen waarschijnlijk een heel goed gevoel van veiligheid want alles maar dan ook alles werd met de beschermde handen aangeraakt waardoor van enige arbeidshygiëne nauwelijks sprake was. Een van hen nam even een minuutje pauze, bewerkte haar smartphone en wreef even onbewust langs haar neus om vervolgens weer aan het werk te gaan (met nog steeds dezelfde handschoenen aan). Ik vroeg haar waarom ze handschoenen droegen. Een heel verhaal volgde over Corona, optimale hygiëne en voorkomen besmetting.
Ik vertelde mijn waarneming en concludeerde dat ze veel beter die handschoenen uit konden doen om in plaats daarvan hoogfrequent de handen te wassen met gewoon zeep en water en afdrogen met papieren wegwerphanddoekje. Ik adviseerde haar om een bord voor de winkel neer te zetten met de tekst: ‘Wij hanteren, voor uw veiligheid, een hoge graad van persoonlijke en omgevingshygiëne. Wij wassen voortdurende onze handen!’

Ik nam hartelijk afscheid en ben nieuwsgierig of er iets veranderd is.

Het deed mij ook denken aan mijn werk in Guinée (West Africa). Mijn opdrachtgeefster moest even met haar dochtertje naar de kinderarts in het lokale ziekenhuis.
Het gebouw was supersmerig. De artsenkamer eveneens. De arts deed, heel professioneel, een paar nieuwe medisch verantwoorde handschoenen aan en, in plaats van het kind hiermee te direct te onderzoeken, raakte hij met zijn handen eerst de telefoon, kastdeur, bureau, boek, formulierenblok, stoelleuning en onderzoekstafel aan. Daarna raakte hij het kind pas aan. En dan te bedenken dat die hele omgeving vervuild was.

Met het dragen van mondkapjes is het al niet anders. Ik onderschrijf de mening van het RIVM dat de ‘normale’ mondkapjes eerder besmetting verhogend dan verlagend werken.
Verreweg de meeste mensen weten niet hoe we ze op moeten doen, ze sluiten niet zoals het hoort, we raken met onze handen vele malen het kapje aan, we verplaatsen het even onder de kin om ons verstaanbaar te maken en plaatsen het daarna weer terug, en omdat ze nogal duur zijn gebruiken we ze de hele dag, etc.

Tijdens onze vakanties in diverse landen in Azië zie je niet anders dan het volstrekt verkeerd dragen en gebruik van mondkapjes. Zelfs kapjes waaraan je aan de buitenkant  kon zien dat ze dagen, zo niet weken, gedragen werden. Bah in het kwadraat! Uiteraard ben ik het eens met de opmerkingen over het dragen in het openbaar vervoer:

‘Het scheelt altijd wel iets!’

Maar laten we niet afglijden naar een handschoenen en mondkapjesterreur in ons land. Luister naar de deskundigen die nog steeds adviseren:

‘Afstand houden en handen wassen, handen wassen, handen wassen!’

En blijf thuis als je je niet lekker voelt!

Geschreven door: André de Reus gepubliceerd in Service Management