Contact Info
198 West 21th Street, Suite 721
New York, NY 10010
youremail@yourdomain.com
+88 (0) 101 0000 000
Follow Us

Blog André de Reus: Over schoonmaakadviezen in Coronatijd

Met belangstelling en eerbied, maar ook (soms) met enig afgrijzen lees ik, in deze barre tijd, schoonmaakadviezen en –tips van allerlei organisaties. Daarbij ga ik ervan uit dat de adviezen goed bedoeld zijn, maar bekruipt mij toch ook soms het gevoel dat er enige commerciële drang achter zit.

31 maart 2020

Veel vragen zijn er:

  • Waarom zou ik in mijn kantooromgeving niet moeten desinfecteren terwijl men dat in instellingen binnen de gezondheidszorg wèl doet?
  • Kan ik mijn handen beter met alcohol insmeren dan met water en zeep wassen?
  • Moet ik mijn schoonmaakfrequentie verhogen om besmettingsgevaar te voorkomen?

Zo maar een paar vragen die de ronde doen. Om 100% juiste antwoorden te geven, zou het noodzakelijk moeten zijn om de bestaande situaties en omstandigheden voor 100% te kennen. Dat is hoegenaamd onmogelijk. Daarom een paar aanbevelingen die iedereen kan plaatsen in zijn of haar (werk-)omgeving:

Desinfectie meestal niet nodig

In de gezondheidszorg wordt gedesinfecteerd om besmetting van een groot scala van ongewenste micro-organismen te voorkomen. Patiënten hebben een sterk verlaagd afweersysteem en kruisbesmetting tussen patiënten en verzorgend (medisch) personeel moet zo veel mogelijk worden voorkomen. In ons normale werk- en verblijfsmilieu is desinfectie absoluut niet nodig. Het is milieutechnisch af te raden; het doodt ook onze broodnodige micro-organismen, het is kostbaar en door ons normale gedrag vindt al heel snel weer ‘besmetting’ plaats en zouden we weer van voren af aan moeten beginnen. Achter iedere gebruiker een schoonmaker laten lopen wordt wel èrg kostbaar.

Coronavirus heeft de pest aan water en zeep

Het Corona-virus heeft enorm de pest aan water en zeep en delft bij confrontatie hiermee absoluut en zeer snel het onderspit. Schoonmaken (volgens de goed geïnstrueerde SVS-methodiek) met een milde reinigingsoplossing en microvezeldoek werkt optimaal. En als u en uw collega’s met regelmaat hun handen grondig wassen, is het eventueel doorgeven van micro-organismen minimaal.

Schijnveiligheid

Uw handen wassen met alcohol wordt ontraden. Veel gebruikte ‘reinigers’ bevatten veel te weinig alcohol (doorgaans 20 à 25 % terwijl minimaal 70 % noodzakelijk is) dus geven ze schijnveiligheid. Bovendien wordt de oppervlakte van uw huid tè veel aangetast waardoor juist de natuurlijke beschermende werking verloren gaat. Dus als u meerdere aanrakingscontacten achter de rug heeft, grondig uw handen wassen met water en zeep. Daarna kan een goede handcrème de huid in conditie houden.

Uit bovenstaande heeft u kunnen opmaken dat een extra schoonmaakbeurt in bijna alle gevallen onnodig is. Hooguit kan het extra reinigen van contactvlakken, vooral uit psychologisch oogpunt, rust in onze ongeruste hoofden brengen.

En zoek en lees informatie vanuit bronnen die wetenschappelijk gedragen worden! Ga eens ‘grazen’ op de voortreffelijke website van het RIVM. Daar wordt dagelijks bijgehouden wat de ontwikkelingen zijn. Ook op schoonmaakgebied!

André de Reus, schoonmaakexpert, oprichter van schoonmaakadviesbureau Atir.

Deze blog is gepubliceerd in Servicemanagement

Atir is gestart met een speciaal Corona adviesteam – meer lezen